Over Gilles Frenken


Gilles Frenken is geboren in Vught in 1961. Hij is zoon van beeldend kunstenaars Jacques Frenken (1929) en Joep Arons (1931).
Van 1979 tot 1985 studeerde Gilles aan de Universiteit van Amsterdam Politicologie, met als afstudeerrichting Filmkunde, Communicatiewetenschappen en Nieuwste Geschiedenis. Van 1985 tot 1989 studeerde hij aan de Filmacademie waar hij afstudeerde in regie, camera en montage.
In 1981 maakte Gilles zijn eerste films. In 1982 richtte hij Studenten TV op, een maandelijks magazine voor de Amsterdamse kabel-tv. In 2 jaar maakte hij als eindredacteur ruim 20 programma’s. In 1988 richtte hij Stichting Beeldend Vermogen op, een stichting van waaruit hij films en kunstprojecten organiseert. Hij is bestuurslid van een aantal culturele organisaties en woont in Oosterbeek (Gld).

Sinds 1987 maakte Gilles ruim 100 documentaires voor de publieke omroep, als producent, regisseur en cameraman. Hij maakt vooral films over sociale, politieke en culturele onderwerpen in Europa, Noord-Amerika en ontwikkelingslanden.
Voor andere regisseurs draaide hij als cameraman meer dan 150 films, met name voor televisie. Tien van deze films werden ook uitgebracht in de bioscoop.

In 2010 kwam zijn eerste lange speelfilm uit, 'De Schatjes van Lombok', over straatkinderen in Indonesië. Onder de Engelse titel ‘Little Treasures of Lombok’ en met Indonesische ondertitels werd deze film op YouTube tussen 2015 en 2018 ruim 1,5 miljoen keer bekeken.
In 2013 maakte hij de lange documentaire ‘Expeditie Oman’ voor de NTR en enkele buitenlandse omroepen.
In 2016 deed hij het 6-delig film- en kunstproject ‘De Kunst van de Krimp’. Zie hiervoor DeKunstVanDeKrimp.nlSinds 2005 is Gilles ook werkzaam als beeldend kunstenaar en exposeerde in Spanje, China en Nederland. Hij maakt vooral foto’s, videofilms en installaties.
Sinds 2010 maakt hij als curator tentoonstellingen, meestal in samenwerking met Jan van IJzendoorn. Zij stelden ruim 40 exposities samen, waarvan de meesten voor cultureel centrum Kreek in Oosterbeek. Ook maakten zij voor Las Palmas in Rotterdam een grote expositie over Noord- en Zuid Korea, i.s.m. Ken Vos en Gerard Steenbergen. In 2015 maakte Gilles voor het Vughts Museum een overzichtsexpositie van het werk van zijn vader Jacques Frenken.
Gilles werkte ook als fotojournalist en publiceerde in kranten, tijdschriften en boeken.
Als radiomaker realiseerde hij in de afgelopen 20 jaar 15 lange documentaires voor Radio1.

Over zijn vader Jacques Frenken maakte Gilles enkele korte films en stelde hij een expositie samen voor het Vughts Museum. Op de website JacquesFrenken.nl is een greep uit het werk van zijn vader te zien. Zijn moeder Joep Arons heeft een handweverij en ook van haar is er een website, Handweverij-JoepArons.nl.