Generation 2000 (Mensen van 2000)

In 1996 maakte Gilles, als producent, regisseur en cameraman de documentaire film ‘Mensen van 2000’, met als Engelse titel 'Generation 2000'. De film gaat over 7 jongeren in Amsterdam die tezamen een dwarsdoorsnede moeten vormen van de Amsterdamse jeugd. De film speelt zich af op één dag, in de zomer van 1996, waarop het Nederlandse elftal in Engeland een wedstrijd om het Europese kampioenschap speelt. Tegen die achtergrond spreken de jongeren open over liefde, seks, ouders, wonen, werken, geloof, drugs, racisme en de toekomst. Ondanks het verschil in achtergrond blijken de zeven veel gemeen te hebben. Misschien is dat wat je de 'tijdgeest' zou kunnen noemen. Gilles maakte deze documentaire op 16mm filmmateriaal en de film ging in november van dat jaar in première in bioscoop Alfa op het Filmfestival IDFA. Een paar maanden later zond omroep IKON de film op tv uit.

De film is een hommage aan de documentaire 'Mensen van Morgen' uit 1963 van regisseur Kees Brusse. In de zomer van 1962 interviewde Kees Brusse 13 jongeren in een filmstudio en sneed alle verhalen door elkaar tot een lang lopend verhaal over belangrijkste levensthema's van de generatie van 18- tot 25-jarigen. Deze film van 90 minuten, op 35 mm gedraaid en vertoond, werd in 30 kopieën uitgebracht en draaide enkele weken succesvol in de Nederlandse bioscopen. Voor de IKON maakte Gilles nog een andere documentaire, genaamd 'Mensen van Toen', over die film 'Mensen van Morgen' en over de maker Kees Brusse. Er bleek van alles gebeurd in 1962 en 1963 met die film van Brusse. ‘Mensen van Morgen’ was op last van de rechter een half jaar verboden en na dat haf jaar was de film gecensureerd en gemankeerd opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Gilles zocht uit wat destijds de controverse was rond die film en vond uit dat Brusse al die tijd over de ware gebeurtenissen gelogen had.

De 7 jongeren in ‘Mensen van 2000’ zijn Kiki Musampa, Hinde Chergui, Bob Jansen, Laura Veeze, Maurice Scheltens, Mirella Baaij en Marc Anthony Pocornie.


Speeltijd: 55 minuten, Type: Documentaire, Jaar: 1996