Expeditie Oman

In 2013 maakte Gilles de film ‘Expeditie Oman’, een lange documentaire van 67 minuten. Deze film werd uitgezonden door de NTR in het programma ‘Holland Doc’, nu ‘2 Doc’, en via FCCP verkocht aan enkele Arabische tv-stations. De film gaat over het VOC-schip ‘Amstelveen’ dat in 1763 zonk voor de kust van Oman. Een groot deel van de bemanning verdronk daarbij, maar ongeveer 30 mannen spoelden aan op de kust. Zij moesten weken of maanden door de woestijn lopen om in veiligheid te komen. Enkele van de mannen stierven onderweg aan hun verwondingen, of door honger, dorst, uitputting of verbranding. Enkelen werden gewond bij gevechten met inheemse Bedoeïenen of werden tot slaaf gemaakt. Stuurman Cornelis Eyks hield over deze helletocht een dagboek bij dat een paar jaar later gepubliceerd werd. Die publicatie was bijna in de vergetelheid geraakt, maar werd bijna 250 jaar later teruggevonden door schrijver Klaas Doornbos. Deze maakte een mooi boek met citaten van Eyks, toelichtingen op het historisch materiaal en gissingen naar waar het wrak van het VOC-schip ongeveer zou moeten liggen. Maritiem-archeoloog David Bouman wilde met een groepje collega’s het wrak localiseren en opduiken.

Gilles schreef een filmscenario waarin een hoofdpersoon op onderzoek zou gaan naar gegevens van het schip Amstelveen. In Oman zou hij met het dagboek van Eyks in zijn hand in de voetsporen van de schipbreukelingen gaan, om te ervaren wat die hadden ondergaan. Hoofdpersoon werd schrijver Abdelkader Benali. Hij is zoon van Marokkaanse ouders, is opgegroeid in Rotterdam en woont met zijn gezin in Amsterdam. Hij is zeer geïnteresseerd in o.a. reisliteratuur, geschiedenis en verhalen over vroegere uitwisseling tussen Arabische en Europese culturen. Hij bleek een perfecte hoofdpersoon, reisgenoot, gids, vertaler en interviewer in Oman.

Gilles was producent, regisseur en cameraman van deze film. Hij werkte met een flink team samen van mensen uit Oman en Nederland. Vooral Milan Collin van Dutch Picture Industry was heel belangrijk. Hij was de camera-assistent en speelde in de historische scènes het personage van Cornelis Eyks. Zijn bedrijf Dutch Picture Industry, met Brechtje Smidt als producer, deed een groot deel van de productie van deze film. Nic Vegter deed de montage en Juan Morales Calvo de beeldafwerking van de film. Peter Stoel deed de geluidsafwerking.

De film kwam tot stand mede dankzij de Nederlandse ambassadeur in Oman, historicus Stefan van Wersch. Hij hielp met het bijeensprokkelen van de benodigde gelden. Vooral dr. Mohammed Al Barwani, een Omaanse industrieel die de Nederlandse scheepswerf Oceanco had gekocht, heeft met een forse financiële bijdrage geholpen de film mogelijk te maken. Met de film als middelpunt werd er in 2013 in Oman een handelsconferentie georganiseerd door de Nederlandse ambassade en bijna alle sponsors waren daar bijeen. Op die conferentie ging de film in de ‘Omaanse versie’ van 50 minuten in première, precies 250 jaar nadat het schip ‘Amstelveen’ gezonken was.

Bij het onderhouden van de contacten met de Omaanse overheid, het Ministerie van Erfgoedzaken en Cultuur, sponsors, bedrijfsleven, musea en het exploiteren van de film richtte Gilles een stichting op. Stichting Netherlands Oman Foundation, onder voorzitterschap van Peter van Ees, zorgde ook na het uitkomen van de film voor nieuwe initiatieven, zoals het laten schrijven en uitgeven van een boek over de historische relaties tussen Oman en Nederland.

Van de film zijn twee versies gemaakt; een Engelstalige versie van 50 minuten voor Oman en een wat vrijere versie van 67 minuten. Deze langere versie is met Nederlandse ondertitels en verstelstemmen door de NTR uitgezonden en met Engelse stemmen en ondertiteling ook in andere landen.


Speeltijd: 65 minuten, Type: Documentaire, Jaar: 2013