De Kunst van de Krimp

In de periode okt 2015 t/m okt 2016 volgde filmmaker Gilles Frenken in het dorp Vragender twee beeldend kunstenaars die beide aan 'social design' doen. Jan van IJzendoorn bedacht verschillende oplossingen tegen de 'krimp' in Vragender. Het dorp, deel van Gemeente Oost-Gelre in de Achterhoek, verliest inwoners en dat is slecht voor de leefbaarheid en slecht voor de waarde van de huizen. Van IJzendoorn analyseerde de problemen, gaf oplossingen en maakte een kunstwerk voor het dorp, een zeer grote lichtsculptuur. De tweede kunstenaar die voor Vragender oplossingen bedacht is Matthijs Bosman. Hij maakte een plattegrond van het dorp en vulde in hoe het dorp had kunnen zijn, hoe het dorp kan inspringen op mogelijkheden. Hij ontwierp een zeer aantrekkelijke 'starterswoning', speciaal voor de jongeren die in Vragender zijn opgegroeid en die zo na hun studie kunnen terugkeren naar hun dorp.

Op www.dekunstvandekrimp.nl kan je meer informatie vinden over dit project.


Speeltijd: 56 minuten, Type: Documentaire, Jaar: 2016

De afzonderlijke scènes van deze film, uit de delen 1 t/m 5, zijn gemonteerd door Liedewij van Eijk.
Het geheel is gemonteerd en kleur gecorrigeerd door Juan Morales Calvo.
Geluidsmixage door Peter Stoel.
Met medewerking van de inwoners van Vragender, Vereniging Vragenders Belang, Gemeente Oost-Gelre, Stichting Ruimte Denken en met kunstenaars Jan van IJzendoorn en Matthijs Bosman.
Gerealiseerd met o.a. een subsidie van 'The Art of Impact', dat in 2015 en 2016 was uitgerust door o.a. het FilmFonds en Mondriaanfonds.
Productie, regie, camera en geluid: Gilles Frenken, in Stichting Beeldend Vermogen.